Deltabit Unidis – sormenjälkitunnistus mihin tahansa järjestelmään

Deltabit Unidis potilastunnistus

Onko puhelimessasi sormenjäljellä toimiva näytön lukitus? Muistatko vielä, kuinka upean helposti puhelimen avaaminen sujui, kun otit sormenjälkitunnistuksen käyttöön ensimmäisen kerran? Mitä jos sinut voitaisiin muuallakin tunnistaa yhtä helposti?

Me ajattelimme, että olisihan sen hienoa. Istuimme vuosi sitten alas ja teimme suunnitelmat, kuinka sormenjälkitunnistuksen tarjoama helppous ja turvallisuus voitaisiin tuoda mihin tahansa järjestelmään.

Ja vielä siten, että biometrisen tunnistuksen vaatima erikoisosaaminen jäisi kokonaan meidän harteillemme.

Deltabit Unidis on nyt valmis

Työ on nyt tehty, testattu ja valmis laajempaan käyttöön. Annoimme systeemille nimeksi Deltabit Unidis. Se tarjoaa yleiskäyttöisen sormenjäljellä toimivan henkilötunnistuksen, jonka voi liittää helposti ja nopeasti muihin ohjelmistoihin.

Olemme ahkeroineet kehitystyön aikana ja ensimmäiset pilottiliitynnät on jo tehty ja asiakkaiden käytössä. Aloitimme sormenjäljen lisäämisellä terveydenhuollon järjestelmiin.

Miksi aloitimme juuri terveydenhuollosta?

Syy on yksinkertainen: jos olet joskus ollut hoidettavana sairaalassa, niin taustalla toimii varsinainen tunnistusrumba. Sinut tunnistetaan ilmoittautuessasi, lääkäriä tavatessasi, laboratorionäytteitä otettaessa, lääkkeitä annettaessa ja itse hoidon aikana esimerkiksi leikkauksissa tai sädehoidossa. Oikea tunnistus joka ikinen kerta on tärkeä. Jos tunnistusta ei tehdä oikein, se voi vaikuttaa terveyteesi, joskus vakavastikin.

Koska terveydenhuollon järjestelmiä on todella paljon, niin Deltabit Unidis on suunniteltu liitettäväksi erilaisiin järjestelmiin mahdollisimman monipuolisesti. Ensisijaiset käyttökohteet ovat niitä, joissa potilaiden tarkka tunnistus tehostaa työskentelyä tai lisää hoidon turvallisuutta.

Kun käytössä on yhteinen tunnistusjärjestelmä, niin potilaan elämä helpottuu. Tietojen tallennus tarvitsee tehdä vain kerran, jonka jälkeen tunnistus tehdään ilman mitään muistettavaa tai mukana kannettavaa.

Alla pari tarkempaa esimerkkiä siitä, kuinka biometrinen potilastunnistus lisää turvallisuutta ja nopeuttaa työn kulkua.

Deltabit potilastunnistusjärjestelmät terveydenhuoltoon

ESIMERKKI 1:
Lisää biometrinen tunnistus potilastietojärjestelmään

Tietojen käsittely potilastietojärjestelmissä perustuu siihen, että henkilöt ovat järjestelmässä vain yhteen kertaan. Tällöin kaikki oireisiin, diagnooseihin ja hoitoihin liittyvät tiedot löytyvät samasta paikasta ja hoito voidaan suunnitella ja toteuttaa oikeiden tietojen pohjalta.

On kuitenkin tapauksia, joissa potilaiden tiedot ovat potilastietojärjestelmässä useampaan kertaan. Virheet ovat harvinaisia, mutta niitä tapahtuu ja yksikin virhe voi olla liikaa.

Kaikilla hoitoon tulevilla henkilöillä ei ole henkilötunnusta, he eivät muista sitä tai ovat esimerkiksi tajuttomia. Tällöin tietoja joudutaan käsittelemään käsin, jolloin inhimilliset virheet ovat mahdollisia.  Kun tunnistettavia henkilöitä on paljon, niin epätodennäköisetkin sattumat ovat mahdollisia. Ja mikä pahinta, virheet jäävät usein huomaamatta.

On myös henkilöitä, jotka eivät halua hoitotietojaan liitettäväksi oikeisiin henkilötietoihin. Tällöin he pyrkivät tarkoituksellisesti virheelliseen tunnistukseen. Näitä ovat esimerkiksi laittomasti maassa oleskelevat henkilöt tai huumeiden käyttäjät.

He voivat antaa väärän henkilötunnuksen tai pyytää luomaan eri kerroilla eri väliaikaisen henkilötunnuksen. On myös mahdollista, että he esittävät olevansa toinen henkilö ja käyttävät toisen henkilön henkilötunnusta.

Tällöin potilastietojärjestelmässä olevat tiedot hajaantuvat useille henkilötunnuksille. Tai jos on käytetty toisen henkilön henkilötunnusta, saman henkilötunnuksen alla on eri henkilöiden tietoja. Tämä voi johtaa virhepäätelmiin diagnoosia ja hoitosuunnitelmaa tehdessä.

Biometrista tunnistusta käytettäessä henkilön tiedot eivät ole sidottuja dokumentteihin eikä henkilön antamiin tietoihin, vaan tunnistamiseen käytetään henkilön ominaisuuksia. Näin väärinkäytökset saadaan minimoitua.

Deltabit Unidis useita henkilöitä tunnistettu

ESIMERKKI 2:
Kuinka sormenjälkitunnistus parantaa hoidon turvallisuutta?

Potilasta hoidettaessa on tärkeää, että hoito kohdistuu aiotulle potilaalle. Joissakin hoitomenetelmissä virheellisen hoidon seuraukset voivat olla erittäin vakavat. Näissä tapauksissa potilaiden tarkka ja luotettava tunnistus on poikkeuksellisen tärkeää.

Perinteisesti potilas on tunnistettu henkilökortilla tai pyytämällä häntä kertomaan, kuka hän on. Tämä jättää kuitenkin mahdollisuuden virheille.

Moni asia voi mennä pieleen. Tunnistaminen voi jäädä tekemättä inhimillisen virheen vuoksi esimerkiksi, jos henkilökunnan huomio on kiinnittynyt johonkin yllättävään samanaikaiseen tapahtumaan. On myös sairauksia, kuten dementia, joissa potilas ei kykene itse kertomaan henkilöllisyyttään. Saman nimiset tai saman kuuloiset nimet voivat sekoittua hoitoon kutsuttaessa.

Hankalimpia tapauksia ovat ne, joissa potilas antaa ajattelemattomuuttaan tahallaan väärän henkilöllisyyden. Potilaat voivat esimerkiksi vaihtaa paikkoja keskenään, jotta kiireisempi pääsee nopeammin hoitoon. Tällöin hoito saattaa lipsahtaa väärälle potilaalle.

Biometrinen tunnistus poistaa sekä inhimilliset erehdykset että tahalliset harhaanjohtamisyritykset ja hoito kohdistuu aina oikealle potilaalle.

Paras tulos saadaan, kun tunnistusjärjestelmä on yhdistetty hoitojärjestelmään siten, että hoidon käynnistäminen ei ole mahdollista, jos potilas ei ole oikea. Näin saadaan myös tunnistuksen jälkeen tapahtuvat inhimilliset virheet poistettua.

Tämähän kuulostaa kiinnostavalta. Kuinka saisin sen meille käyttöön?

Deltabit on melkoinen liityntäpumppu. Olemme tehneet liityntöjä kymmeniin erilaisiin järjestelmiin, eli tiedämme, kuinka homma hoituu. Olitpa käyttäjä tai kehittäjä, ota yhteyttä suoraan meihin, niin aloitetaan hommat.

[email protected]
010 8358500

Älä epäröi, postilaatikossamme on aina tilaa ja vastaamme nopeasti!

Lue lisää Deltabit Unidis -potilastunnistuksesta