Deltabitin tarina osa 2: Ovet auki sormenjäljillä

Deltabitin ensimmäinen sormenjälkeen perustuva viritys oli lattiaan pultattu portti, joka avattiin sormenjälkitunnistimen avulla. Portin paikka oli liiketilassa kassan vieressä. Laite täytti tehtävänsä: Sitä tultiin varta vasten katsomaan kauempaakin.

IT@work -messuilla 2000-luvun alussa Deltabit esitteli ensimmäisen sormenjälkitunnistukseen perustuvan kulunvalvontajärjestelmän. Messuosastolle oli parhaimmillaan 20-30 metrin jono kiinnostuneita kokeilijoita.

– Järjestelmä herätti todella paljon kiinnostusta, mutta alkuun sitä oli vaikea myydä. Ihmiset pitivät sitä tulevaisuuden touhuina, muistelee Juha Turunen, Deltabitin perustaja ja tuolloinen toimitusjohtaja.

– Olihan sormenjälkitunnistimissa vahva agenttifilmien leima, täydentää Jukka Mykkänen, toinen yrityksen perustajista. – Kun ihmisille kertoi, mitä me teemme, he eivät uskoneet, että moista voisi olla muualla kuin elokuvissa.

Mutta koska Deltabit pyrki tekemään jotain uniikkia, jotain missä olisi jujua, sormenjäljentunnistus oli tullut jäädäkseen.

Aiemminkin Deltabitin miehet olivat olleet kovia innostumaan uusista asioista. Kun joku sai hyvän idean, sitä lähdettiin nopeasti toteuttamaan. Voimavarojen (ja järkevyyden) rajat ovat kuitenkin tulleet montakin kertaa vastaan, ja tuotteita on myyty muihin firmoihin, jotta voidaan luoda uutta. Deltabitissä kehitellyistä tuotteista esimerkiksi Eurotaxi Prosta pitää nykyään huolta Labaduu Productions, Deltabit Center -toiminnanohjausjärjestelmä on Oscar Softwaren hoivissa ja Deltabit Fitness -liikuntakeskusten asiakashallintajärjestelmä myytiin DL Softwarelle. Triuvare on ottanut hoitaakseen Deltabitin IT-tukiasiakkaat.

Deltabit itse keskittyy nykyään ainoastaan sormenjälkitunnistukseen perustuviin tuotteisiin. Deltabit Dooris avaa kotiovia, Deltabit Gatekeeper huolehtii kulunvalvonnasta yrityksissä ja virastoissa, Deltabit Idis kirjaa työtunnit ja Deltabit Medi hoitaa potilastunnistuksen sädehoidossa.

Vuosien myötä sekä järjestelmät että yksittäiset komponentit ovat kehittyneet valtavasti. Kun alkuvuosien järjestelmään oli tallennettu muutama sata sormenjälkeä, saattoi tunnistuksen tekeminen kestää useita sekunteja. Nykyjärjestelmä hoitaa tunnistuksen hetkessä, vaikka tallennettuja sormenjälkiä olisi tuhansia.

Agenttifilmien leima on rapissut pois sitä mukaa, kun käyttäjät ovat tottuneet käytännölliseen järjestelmään – mutta uudet käyttäjät kyllä edelleen ihmettelevät sormenjälkitunnistuksen kätevyyttä!